AI mullistaa markkinoinnin – laatu vaakalaudalla?

Ari
Päivitetty 6.2.2025

Tiivistelmä:

  • AI auttaa oikein käytettynä markkinoijaa sisällöntuotannossa.
  • AI:lla tuotetaan paljon laadutonta sisältöä, joka rapauttaa ihmisten luottamusta verkkosisältöihin.
  • AI-tuotannossa tulee keskittyä palvelemaan omaa kohderyhmää, tekstin tuottamaa lisäarvoa lukijalle ja tätä tukevaa sisällöntuotannon rakentamista.
  • AI voi olla tehokas työkalu, mutta se vaatii prosessin ja asiantuntijan tarkastuksen, jotta lopputulos on laadukas ja vaikuttava.

Parin viime vuoden kuumin peruna on ollut AI ja kuinka se tulee mullistamaan työprosesseja, jopa kokonaisia toimialoja. AI on todellakin uusi tapa käsitellä tietoa ja tuottaa sisältöä – vertauskuvallisesti sen merkitys on kuin oikolukuominaisuuden tuleminen tekstikäsittelyohjelmiin potenssiin 100. Ja kyllä, erilaisilla AI-työkaluilla ja työnkuluilla tulee varmasti olemaan iso rooli markkinoinnin alueella.

Hyvä kysymys on se, että miten AI:n mukanaan tuomat muutokset vaikuttavat sisältöjen laatuun ja niiden tärkeimpään osaan – selkeään ja vaikuttavaan viestimiseen?

Verkkosisältöjen elinkaari laskee, merkityksen merkitys ei

Verkossa sisältöjen julkaisutahti on kiihtynyt ja elinkaari lyhentynyt erityisesti sosiaalisessa mediassa. Tämä kehitys heijastuu myös perinteisiin medioihin – esimerkiksi lehtiartikkeleissa kirjoitusvirheet ovat nykyään arkipäivää.

Sisällön tärkein arvo on sen hyödyllisyys ja ymmärrettävyys. Nykyisessä nopeasyklisessä mediaympäristössä helppo kulutettavuus on elintärkeää, mutta se ei saisi johtaa ymmärrettävyyden katoamiseen.

Sisällöntuotannon kustannustehokkuus kannustaa AI:n käyttöön

Kiihtyvä julkaisutahti ja elinkaaren lyheneminen tarjoavat AI:lle selvän ongelman ratkaistavaksi. AI:n kyky tuottaa edullisesti sisältöä vastaa tähän tarpeeseen. Tämä kehityskulku on vasta alussa, mutta sen vaikutukset ovat jo nähtävissä.

Soveltamisen ongelmia

Olemme viimeisen vuoden eläneet vaihetta, jossa moni on saanut ahaa-elämyksiä kokeillessaan keinoälyn käyttöä kuvatuotannossa tai tekstien luomisessa. AI:lla onkin hämmästyttävä taito luoda lähes mitättömällä promptilla päällisin puolin laadukkaan näköistä tekstiä. Tässä piileekin sen ongelma. Tekstisisältö voi ensivilkaisulta näyttää hyvältä, mutta todellisuudessa se on merkitykseltään onttoa. Pahimmillaan ei synny selvää käsitystä, mistä tekstissä edes puhutaan.

Huono tuotekuvaus voi pilata myynnin – esimerkki ja ratkaisut

Kyseinen esimerkki on omasta kokemuksesta, jossa hain verkosta sopivaa tulostuspaperia valokuville. Olin googlailun kautta oppinut, että markkinoilla olisi myös valokuvapapereita tarralla.

Niinpä aloin selvittämään, millä merkeillä ja mistä kaupoista löytyisi sopivia vaihtoehtoja. Päädyin lopulta erään tunnetun verkkokaupan tuotesivulle.

Tuotekuvauksen lukeminen oli kuin vitsi – mutta verkkokauppiaalle tämä ei ole naurun asia. Kummallinen teksti alkoi jo tuotenimestä, joka oli aika sekava.

AI synnyttää  monenlaisia tuotenimiä verkkokauppaan
Ajattelin, että pakkohan tässä on paperista olla kyse, ei kai kukaan tulostimia osta 50 kpl:n erissä? Ajattelin siis kyseessä olevan valokuvapaperi mitä olin etsimässäkin. 

Mutta hei – tämä menee vielä erikoisemmaksi.

Lukiessani tuotekuvausta aivoni nyrjähtivät sijoiltaan, joten rusaus kuului keittiöön asti. 

Korkeatasoinen luovuus valokuvapaperitarralla tulostimille – 50-pack A4

Itseliimautuva helppokäyttöisyyttä varten

… ja sen avulla on helppo muuttaa digitaaliset luomuksesi itseliimautuvaksi todellisuudeksi.

Kiiltävä viimeistely takaa kuviesi ja tekstiesi laadukkaan viimeistelyn

Miten ihmeessä tulostin tarvitsee lisää luovuutta ja miten tämä toteutetaan itseliimaavan todellisuuden avulla? En ymmärrä. Lisäksi viimeistelyllä viimeistellään laadukkaaksi. Okei.

Huono teksti on myynnin este

Huonosti kirjoitettu tuotekuvaus ei ole vain kielellinen ongelma – se on suora este myynnille. Nykykuluttaja tekee ostopäätöksiä nopeasti ja intuitiivisesti. Jos tuotekuvaus herättää epävarmuutta tai hämmennystä, asiakas todennäköisesti poistuu sivulta välittömästi. 

Googlen lanseeraama ”micro-moments” -konsepti korostaa juuri tätä muutosta kuluttajakäyttäytymisessä: kuluttajat odottavat välittömiä ja sopivia vastauksia tarpeisiinsa (medium.com, [2024], ”The Rise of Micro-Moments: Leveraging Short Attention Spans for Marketing Success?”).

Hankalasti hahmotettava asia ja sisällön luomat epävarmuuden tunteet ohjaavat alitajuisesti poistumaan verkkokaupasta. Tämä ei liene monenkaan verkkokauppiaan tavoite?

Ratkaisu – kaksi tapaa tuottaa tekstiä

Jotta voisit ymmärtää, miten huonosti alla oleva esimerkki palvelee lyhyen huomiojaksojen käyttäytymistä, tein sinulle kaksi parempaa versiota. Toisen AI:lla ja toisen käsin. Koska en halunnut AI:n antavan minulle liikaa ideoita ja ohjata ajatteluani, kirjoitin oman versioni ensin ja sitten promptasin keinoälyltä uuden version. 

Valokuvapaperi jossa tarrapinta – 50 kpl,  A4

  • Sopii käytettäväksi sekä mustesuihku-, että lasertulostimessa. 
  • Kiiltävä pinta korostaa valokuviesi värejä ja antaa viimeistellyn ilmeen
  • Tarratausta mahdollistaa tulosteiden monipuolisen käytön ihan uudella tavalla

Laajenna luovuuttasi tarrapohjaisella valokuvapaperilla. Käyttö on helppoa, tulostamisen jälkeen irrotat vain taustan suojapaperin ja asetat tarran haluttuun pintaan painaen sen tasaisesti kiinni. Valmis. 

Kuvittele, mihin kaikkeen tätä voit käyttää? Tee omanlaisesi päiväkirjan kansi, luo kuvaseinä parhaista otoksistasi, tee laadukkaista kuvallisia tarroja maustepurkkeihin tai brändää läppärisi kansi itsesi näköiseksi.  

Hanki paperit 50 kappaleen pakkauksessa, jossa yhden arkin hinta on selvästi pienempiä paketteja edullisempi. 

Muista, että moni mustesuihkutulostimen muste on vesiliukoista, joten pinnan kestävyyttä lisäämään voit suihkuttaa pintaan kirkaslakkaa. Lakkaaminen antaa lisäsuojaa, mutta ei tee tulosteesta veden kestävää.

Itseliimautuva A4-valokuvatarrapaperi – 50 arkkia

Helppoa ja monipuolista tulostamista niin arkeen kuin projekteihin. Tämä itseliimautuva A4-kokoinen valokuvatarrapaperi soveltuu sekä mustesuihku- että lasertulostimille ja mahdollistaa personoitujen tarrojen, etikettien ja kuvallisten tulosteiden luomisen helposti. Kiiltävä pinta takaa laadukkaan ja tarkan painojäljen esimerkiksi tuotemerkintöihin, koristeisiin tai itse tehtyihin etiketteihin.

  • Pinta: Kiiltävä viimeistely elävämpiin väreihin
  • Käyttö: Tarrat, etiketit, DIY-projektit ja visuaaliset tulosteet
  • Pakkaus: 50 A4-arkkia
  • Käyttövinkki: Parhaan kestävyyden takaamiseksi suojaa ulkokäyttöön tarkoitetut tarrat kirkaslakalla.

Yhteenveto, missä AI onnistuu ja epäonnistuu

Itse pidin AI:n versiota yllättävän hyvänä – se on jäsennelty, selkeä ja ammattimainen. Kuitenkin tarkempi analyysi paljastaa merkittäviä eroja erityisesti yksityiskohtien tarkkuudessa.

Jos ei mennä tyyliseikkoihin, AI tekee vain yhden virheen, säänkestävyyden. Vaikka päälle suihkuttaisi kirkaslakkaa, tuote tuskin on täysin sään kestävä. Tällaisessa pienten merkityserojen kanssa AI on vielä surkea. Jos käytännön osaamista tai tarkkaa tuotetietämystä ei ole, AI voi helposti hallusinoida vaikka minkälaisia ominaisuuksia. Tällaisen sisällön julkaiseminen olisi markkinoinnin selvä virhe, ja vakavammassa b2b liiketoiminnassa johtaisi kalliimpien tuotteiden osalta varmasti erilaisiin vastuisiin. 

Kannattaako AI tuotanto?

Totuus on, että yksittäisen tuotesisällön muokkaamiseen AI:lla menee karkeasti sama aika kuin käsin kirjoittamiseen, ellei enemmän. Jos tehoja AI:n käytöstä pitäisi saada, on rakennettava prosessi ja tuotetietojen riittävä massa, jotta tekemisestä saa selvän tehokkuushyödyn. Toki tässä arvioinnissa vaikuttaa se, mitkä ovat tuotetietojen laadun kriteerit. Mitä korkeammalla ne ovat, sen enemmän tarvitaan ammattilaisen aikaa sisällön tuottamiseen tai viimeistelyyn. 

Analyysi ja vinkit 2025 

Palataanpa alkuun – puhuttiin AI:sta markkinatalouden tehokkuuden draiverina. Jos markkinoijana olet sellaisessa genressä, jossa oma uskottavuus tai tuotteiden, palvelun ja asiantuntemuksen laadulla on merkitystä, älä päästä verkkokauppaasi tai markkinointisivustollesi sisältöä suoraan AI:sta. Markkinoijan tehtävä on olla ylin asiantuntija, jonka on tarkastettava sisällöt ja editoitava niistä ainakin pahimmat virheet pois. 

Tekstissä sisältövirheet ovat kohtalokkaita, mutta myös AI:n tuottama tekstin tyyli voi olla puuduttavaa. Pohdi siis sitä, sopiiko tällainen tyyli brändinne viestintään, vai tarvitseeko kieli värikkäämpää ja persoonallisempaa otetta. 

Eli kyllä, AI on tehokas työkalu – mutta vain jos sitä käytetään oikein ja ymmärretään sen rajoitteet merkityksellisen sisällön tuottamisessa.

Artikkelin sisältö