Tavoitteet

Markkinoinnin tavoitteena nähdään usein suoraviivaisesti myynnin tuottaminen. Tämä on kuitenkin karkea yleistys. On tavoitteena sitten uuden kysynnän luominen tai olemassa olevaan vastaaminen tulisi oman markkinoinnin tavoite aina huomioida Facebook-sivujen käytössä. Jotta Facebook-sivun tavoitteen voi määritellä, yrityksellä pitää olla selvä käsitys ostamisen tai asiakkuuden polusta. Mitä tapahtuu ensikontaktista kauppaan välillä? Montako vaihetta prosessissa on, mitä kanavia asiakas oletettavasti käyttää? Analyysin perusteella voidaan jo hahmotella sivun roolia osana yrityksen markkinointia ja myyntiprosessia.

Tavoite tulisi muodostaa sen kautta, millainen rooli sivulla on osana muuta markkinointia.

Tavoitteeton tekeminen on aina kallista. Asia jonka menestyneet markkinoijat tietävät hyvin.

Mitä mittarit kertovat?

Facebook palkitsee toiminnan kivasti tykkäyksiä kertyy ja tuntuu siltä että “hei meidän markkinointi toimii”. Markkinoinnillisesti olennaisinta ovat kuitenkin halutut vaikutukset. Miten mitata tekemisen vaikutuksia?

1. Tykkääminen – olet matkalla

Tykkääminen on ensimmäinen sosiaalisen median mittari. Paras mittari on aina uudelleen ostaminen ollaan sitten verkossa tai fyysisessä myymälässä. Se on kiistaton todiste siitä, että asiakas on sitoutuneesti tuotteen tai palvelun ystävä. Mutta mistä tykkääminen kertoo? Tykkääminen vaatii varsin vähän. Voit hyvin tykätä jonkun brändin yhdestä postauksesta, ilman että olet tykänny brändin sivusta. Voit tykätä osoittaaksesi nähneesi postauksen, voit tykätä rutiinilla sen enemmän ajattelematta asiaa. Se mikä vaatii vähän, ei merkitse paljoa. Tykkääminen on toki ensimmäinen mitattava toimi, mutta on mittarina vielä varsin laiha. Mikäli ajatellaan sosiaalista mediaa tavoitteellisemmin, tulee pyrkiä muiden mittareiden heiluttamiseen.

2. Kommentointi – puhuttelet asiakkaitasi

Jos päivityksesi saa kommentteja, on brändi päässyt hiljaisen laakson ongelmasta. Tykkääjät kokevat ympäristön turvalliseksi kommentoinnille. Brändin itsetunnon tulee kestää se, että siitä heitetään läppää. Kun kuluttajat ottavat brändin omakseen, he haluavat toimia brändin kanssa kuten itse haluavat. Ehkä jopa leikkiä ja pelleillä. Tämä voi tarkoittaa myös rohkeata ja rentoa kirjoittelua. Modernin brändin tulee sallia tämä, lähteä peliin mukaan ja osoittaa itsetunnollaan, suvaitsevaisuudellaan sekä tilannetajulla olevansa kuluttajien kanssa samalla tasolla. Tämä on kommentoinnin tärkein asia. Ei kontrolloida, ei käyttäydytä ylimielisesti, ollaan läsnä, yritetään ymmärtää asioita asiakkaan näkökulmasta.

3. viestit – brändille on asiaa

Saapuneiden viestin määrä ei sinänsä ole kovin hyvä mittari sivun toiminnan kannalta. Se minkälaisia viestejä brändille lähetetään on olennaisempaa, kuin viestien määrä.

4.  Jakaminen – kiitos hyvästä sisällöstäsi

Sisältö on niin erinomaista, että sitä halutaan jakaa. Miten yritys pääsee tähän tilanteeseen?
Vastaus riippuu täysin yrityksestä, tuotteesta ja toimialasta. Jakamisen anatomia on kuitenkin yksinkertainen, sisältö kolahtaa lukijaan, joka kokee itselleen arvokkaaksi jakaa sitä eteenpäin. Niin arvokkaaksi itselleen, että sen motivoituu jakamaan. Jos jaettava sisältö on hauskaa, voi motiivina olla tarjota omille kavereille hyvä vitsi. On kuitenkin huomioitava, että Facebook on mitä suurimmissa määrin henkilöprofiilin rakentamisen väline. Narsistimediaksikin haukuttu. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että erilaisia sisältötyyppejä ja niiden jakomotiiveita voisi pohtia oheisen jäsentelyn mukaan:

  • hauska sisältö (olen rento, ronski, oivaltava, tai älykäs humoristi)
  • uusi tieto (seuraan aikaani, tiedän missä mennään, olen todellinen ammattilainen)

Aina asiaa ei tarvitse tarkastella ihmisten motiivien kautta. Se kuitenkin saattaa auttaa ideoinnissa ja sisältöjen arvon ymmärtämisessä.

Kun mittaroit jakoja, ole kriittinen. Sellainen sisältö, jota jaetaan paljon pitää kuitenkin olla jollain tavoin linkitetty liiketoimintaasi. Pelkkä viihdyttäminen ei välttämättä palvele liiketoimintasi tavoitteita.

Jaa

Arvio

Facebook-sivujen tavoitteet ja mittarit 5.00/5 (100.00%) 1 arvostelua