HL Group on tekninen tukkukauppa, jolla on kolme liiketoiminnan osa-aluetta. Yritys maahantuo ja markkinoi autovaraosia ja -tarvikkeita, auto- ja teollisuusmaalijärjestelmiä sekä teollisuuden laitteissa käytettäviä kulutusosia, kuten laakereita, tiivisteitä ja kuljetinratkaisuja.
Uuden sivuston suunnittelua ohjasivat ajatukset siitä, miten HL Group yrityksenä tuottaa lisäarvoa asiakkailleen paitsi tuotteiden valikoiman ja saatavuuden, myös muiden tekijöiden kautta.
HL Groupilla on kolme liiketoiminnan osa-aluetta, joilla jokaisella on omanlaisensa myyntistrategia. Vanhan sisällönjäsentelyn heikkous oli se, ettei näitä liiketoiminnan alueita kyetty tuomaan selkeästi esiin omiksi kokonaisuuksikseen. Tämä haluttiin korjata suunnittelemalla sivusto uudelleen.
Toisena tavoitteena oli nostaa yritys sille kuuluvaan asemaan markkinoilla. Esimerkkinä tästä ovat auto- ja teollisuusmaalit, joiden osalta HL Group edustaa alan kärkeä maahantuomalla globaalin maalijätin Axaltan maalibrändejä ja -järjestelmiä. Tämän kokonaisuuden tarjoaminen HL Groupin asiakkaille tuottaa merkittävää hyötyä, joka piti saada näkyväksi.
Suunnitteluvaiheessa oli tärkeää, että jaoimme Ideavirran kanssa yhteisen näkemyksen siitä, miten sivustoa tulisi uudistaa niin ulkoasun kuin sisällönkin osalta. Kaikkein merkittävimpänä pidän kuitenkin Ideavirran aitoa kiinnostusta ymmärtää liiketoimintaamme ja strategiaamme eri osa-alueilla – ja tuoda tämä ymmärrys käytännössä osaksi projektin sisällöntuotantoa.
Sivuston rakenne suunniteltiin siten, että kohderyhmät näkisivät heille tärkeät sisällöt yhtenä kokonaisuutena ja voisivat liikkua niissä helposti. Sivustolla tunnistettiin olevan kaksi käyttäjäryhmää: uudet ja vanhat asiakkaat sekä useita kohderyhmiä.
HL Groupin auto- ja teollisuusmaalien pääkohderyhmät ovat suuret automaalaamot tai -ketjut sekä raskaankaluston ja teollisuuden valmistajat.
Analysoimme vanhan sivuston käyttäjädataa tunnistaaksemme erilaisia asiakastarpeita ja verkkosivuston käyttötapoja. Lisäksi kävimme läpi olennaiset sisällöt yhdessä asiakaspalvelupäällikön kanssa, jotta pystyimme luomaan helposti löydettäviä polkuja keskeisiin sisältöihin.
Koska tuoteluetteloon kirjautuminen oli yksi yleisimmistä käyttäjätarpeista, lisäsimme kirjautumislinkin sivuston yläreunaan.
Lisäksi:
Kun potentiaalinen asiakas saapuu sivustolle, olennaisinta on viestiä selkeästi tuotevalikoimasta sekä muusta lisäarvosta, jonka yritys voi tarjota.
Sivustouudistuksessa:
Selkeänä harppauksena eteenpäin uudella sivustolla näen siirtymisen tuotekeskeisyydestä lisäarvon viestimiseen asiakkaille. Tuotevalikoimamme on helposti hahmotettavissa yhdellä silmäyksellä, ja lisätietoa on saatavilla tarpeen mukaan. Nyt viestimme entistä selkeämmin, millaista lisäarvoa yhteistyö kanssamme tuo tämän päivän vaativalla kilpailukentällä.
Kun toimitaan melko pienellä markkinoinnin henkilöresurssimäärillä, tällaisen projektin läpivieminen voi olla hyvinkin työllistävä meidän kokoiselle organisaatiolle. Ideavirran aktiivinen ote projektin johtamisessa ja nykyaikaiset työkalut, esim AI- apuna ja ohjaaminen sisällöntuotannossa, minimoi meidän henkilöresurssitarpeet ja piti projektin suunnittelussa aikataulussa ja budjetissa.
Lähtiessämme projektiin tiesimme laittavamme itsemme koville. Vanhakin sivusto oli useilla mittareilla arvioituna alan kärkeä, joten lähtötaso oli korkea. Meillä oli kuitenkin riittävästi taustatietoa yrityksestä, ja näkemyksemme sai vahvistusta projektia johtaneelta markkinointipäälliköltä, joka antoi arvokasta palautetta ja ohjausta. Suunnittelun tuloksena syntyi sivusto, joka on ilmeeltään raikas ja tunnistettava. Kohderyhmät on tuotu esiin selkeinä kokonaisuuksina, ja heitä puhutellaan suoraan lisäarvoa tuottavien palveluiden kautta.
Ideavirralla oli sisäisiä tavoitteita edellä mainittujen asiakkaalle luvattujen tavoitteiden lisäksi. Päätimme kokeilla projektijohtamiseen ClickUpia siten, että konseptisuunnittelu, asiakkaan vastuuhenkilö ja tekninen toteutus jakaisivat tiedon ClickUpin kautta. Tässä menimme kuitenkin reippaasti metsään. Perustimme projektin pilkkomalla sen väärin liian pieniin osiin, mikä johti melkoiseen hahmottamisen ongelmaan.
Sekä projektia Ideavirralla vetävä Ari että teknisestä kehittämisestä vastaava henkilö huomasivat pian, että kokonaiskuva projektista oli sekava ja ongelma olisi ratkaistava lennosta. Projekti perustettiin uudelleen ClickUpiin, tällä kertaa jäsentämällä se eri tavalla. Uusi malli osoittautui selvästi paremmaksi, ja päätimme jatkaa sillä projektin loppuun. Samalla päätettiin, ettei asiakasta vaivata muutoksen vuoksi, vaan asiakastyö hoidetaan muita kanavia pitkin.